30 cze 2009

Rzodkiewka

W starożytnym Egipcie i Grecji przypisywano jej właściwości lecznicze, uważano że poprawia trawienie. Poglądy te przetrwały do dziś. Rzodkiewka dostarcza po trochu większości witamin (jest dobrym źródłem witaminy C i niewielkich ilości witaminy B1, B2 i PP) i składników mineralnych (żelazo (0,8 mg/100 g produktu), wapń, siarka, magnez, miedź i mangan), a lekko piekący smak nadają jej olejki eteryczne*.

1. Dla osób cierpiących na niedokrwistość.
Zestawienie w jednym produkcie żelaza, miedzi i manganu może korzystnie wpływać na procesy krwiotwórcze w organizmie.
2. Dla osób z nadwagą.
100 g rzodkiewek (7 średnich sztuk) dostarcza tylko 14 kcal.
3. Zazwyczaj je się je na surowo.
Zachowują w pełni swoją wartość odżywczą. Nie należy obrywać listków i łodyżek, które również są źrodłem wielu witamin i składników mineralnych.

* bezbarwne, lotne mieszaniny ciekłe pochodzenia roślinnego, zawierające terpenowane węglowodory, alkohole, fenole, ich estry lub dalsze pochodne.

Przepis na zupę rzodkiewkową.

25 cze 2009

Przyprawy

Niedobór - kłopoty z przyswajaniem składników pokarmowych, nadmiar śluzu, ociężałość umysłu, zły nastrój, przesadną skrupulatność.
Nadmiar - pobudliwość, brak koncentracji.

Niektóre przyprawy:
bazylia - pobudza apetyt, przyspiesza trawienie
estragon - działanie moczopędne, przyspiesza trawienie, łagodzi objawy reumatyzmu
majeranek - wzmacnia żołądek i ma działanie rozkurczowe
mięta - poprawia przemianę materii
rozmaryn - działa pobudzająco na krążenie krwi
tymianek - działanie bakteriobójcze, rozkurczowe, przyspiesza trawienie tłuszczu, łagodzi objawy przeziębień

Przyprawiamy (kompozycje):
Sałatki – bazylią, cykorią, estragonem, lubczykiem, melisą, miętą, majerankiem, tymiankiem.
Ziemniaki – bazylią, koperkiem, oregano, majerankiem, miętą, rozmarynem, szczypiorkiem, liściem laurowym, tymiankiem.
Pomidory – bazylią, estragonem, oregano, majerankiem, miętą, szałwią, czosnkiem.
Kapusta – jałowcem, oregano, majerankiem, miętą, tymiankiem, szałwią.
Cebula – bazylią, estragonem, oregano, tymiankiem.
Pieczarki – bazylią, estragonem, koperkiem, melisą, rozmarynem, tymiankiem, majerankiem.
Groch – bazylią, majerankiem, miętą, rozmarynem, pietruszką, szałwią, jałowcem.
Soczewica – mięta, pietruszką, czosnkiem.
Cukinia – bazylią, estragonem, rozmarynem, majerankiem.
Kalafior – koperkiem, rozmarynem, szczypiorkiem.

Źródło: „Wielka Księga Ziół” Lesley Bremness

20 cze 2009

Oleje

Nadmiar tłuszczu w organizmie powoduje:
- wewnętrzne gorąco
- spowolnienie krążenia
- niedrożność naczyń włosowatych (zimne ręce i nogi)
- wysuszenie skóry
- łupież, pęknięcia i łuszczenie się naskórka

Niedobór tłuszczu w organizmie powoduje:
- wewnętrzny chłód
- spowolnienie funkcji ustroju
- kruchość tkanek

Tłuszcze są nośnikami witamin A D E i K, które się w nich rozpuszczają. Spożywanie dobrej jakości tłuszczu we właściwych proporcjach czyni skórę gładką, nadaje blask oczom, i utrzymuje ciało w prawidłowej temperaturze.

Najlepszej jakości tłuszcz to oliwa lub olej tłoczony na zimno. Wysoka temperatura tłoczenia niszczy zawarte w nasionach witaminy (szczególnie witaminy z grupy B). Jeśli na etykiecie jest napisane, że olej był „rafinowany”, oznacza to że proces tłoczenia odbywał się w wysokiej temperaturze i z zastosowaniem substancji chemicznych. Gorsze od tego mogą być tylko oleje bez żadnych informacji na etykiecie. Zresztą tak jest ze wszystkimi produktami. Nawet ze zwykłą mineralną wodą.

Wyróżniamy trzy rodzaje tłuszczów:
1. Tłuszcze nasycone występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego; np. olej kokosowy.
2. Tłuszcze wielonienasycone występujące w wielu margarynach, obniżające poziom „złego” (LDL*) cholesterol; np. olej słonecznikowy i kukurydziany.
3. Tłuszcze jednonienasycone występujące np. w maśle, w niewielki sposób podnoszące poziom „dobrego” (HDL**) cholesterolu; np. olej rzepakowy.

* Lipoproteiny bardzo małej gęstości (VLDL – very low density lipoproteins), transportują tłuszcze i inne glicerydy z wątroby do tkanek tłuszczowych.
** Lipoproteiny wysokiej gęstości, HDL a. HDLP (ang. High density lipoproteins) obniżają poziom cholesterolu we krwi poprzez usuwanie jego nadmiaru z komórek i transportowanie go do wątroby, gdzie jest metabolizowany.

Źródła: www.puszkkka.spinacz.pl, www.wikipedia.pl, „Kuchnia wegańska” pod redakcją Agnieszki Olędzkiej

15 cze 2009

Mleko

„Mleko - wydzielina gruczołów mlekowych samic ssaków służąca jako pokarm dla młodych osobników.”

Już z definicji mleka nie wypada pić. Człowiek przystosowany jest do spożywania mleka tylko w okresie niemowlęcym. Jesteśmy jedynymi ssakami, które postanowiły sobie, że będą pić mleko w późniejszych okresach. Zdrowy dorosły człowiek nie toleruje cukru mlecznego, a jeśli toleruje, to tylko dlatego, że się do niego przyzwyczaił przez długoletnią tradycje picia mleka. Tak samo jak przyzwyczaił się do wdychania spalin.

„Mimo że przez wiele lat stosowano mleko krowie oraz sztucznie przygotowywane preparaty mleczne, najbardziej wartościowym i właściwym pokarmem dla niemowląt jest mleko ludzkie.”

Mleko nie wzmacnia kości, tak naprawdę to je osłabia. Zawarte w nim białko wypłukuje wapń z organizmu.

W dodatku groźne jest nie tylko samo mleko, ale także zanieczyszczenia mleka, takie jak penicylina i białka pszenicy.

Z kolei jeśli mleko nie jest zanieczyszczone to jest poddane procesowi pasteryzacji, który zamienia mleko w zupę pełną martwych, toksycznych bakterii zatruwających organizm i powodującą alergie.

Mówi się, że mleko krowie jest bogatym źródem wapnia. Tak naprawdę mleko zawiera od 1 do 1,2 g na litr. To o wiele mniej niż np. mleko sojowe.

Źródła: www.nomilk.com; zdania napisane w cudzysłowie pochodzą z Wikipedii
Inne: Mleko: cichy morderca

10 cze 2009

Jadalne, znalezione

1. Młode pędy sparza się w temperaturze ok. 60°C (w tej temp. inaktywuje się histamina i kwas mrówkowy, które są odpowiedzialne za parzące właściwości pokrzywy). Robi się z niej zupę oraz klopsy, można ją dodawać do sałatek i szpinaku.

Przed państwem POKRZYWA ZWYCZAJNA.

(kliknij aby zobaczyć pokrzywę)

2. Używany jest w niektórych krajach do sporządzania sałatek oraz jako dodatek do zup. Zawiera sole mineralne i witaminę C. W medycynie tybetańskiej jest rośliną leczniczą, służy do leczenia oczu, biegunki i wzmacniania organizmu.

Przed państwem TASZNIK POSPOLITY.

(kliknij aby zobaczyć tasznik)

3. W Europie była uprawiana przez ludzi od prehistorycznych czasów aż do XVIII wieku, w czasie braków żywności podczas I i II wojny światowej była zbierana i wykorzystywana do spożycia, jako warzywo. Podczas oblężenia Leningradu uratowała wielu ludzi przed szkorbutem i śmiercią głodową. Była zbierana i zjadana przez liczne plemiona Indian amerykańskich. Obecnie jest uprawiana w Azji.

Nasiona i młode liście są jadalne, liście bywają stosowane zamiast szpinaku. Mają dużo białka (16%), węglowodanów (49%), witaminy C, prowitaminy A. Starsze liście i nasiona są trujące. Łatwo jednak pozbawić ich trujących składników – przed spożyciem muszą być gotowane, a wodę po gotowaniu odlewa się. Z nasion można przyrządzać mąkę i kasze.

Przed państwem KOMOSA BIAŁA.

(kliknij aby zobaczyć komosę)

5 cze 2009

Gorzka czekolada

Gdy jesteś zmęczony idź spać. Gdy masz ciężką depresję zjedz gorzką czekoladę. Lepiej?


Fakty mówią:

cukier. jest.

teobromina, substacja uzależniająca, czekolada zawiera jej około 1%, mleczna od 0,1% do 0,5%

fenyloetyloamina - endogennna pochodna amfetaminy, neuroprzekaźnik zwany hormonem miłości, substancja odgrywającą ważną rolę w stanie zakochani

magnez, żelazo i potas


Ludzie mówią:

gorzka czekolada poprawia działanie naczyń krwionośnych

dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy ma korzystny wpływ na serce

antyoksydanty, w które obfituje ziarno kakaowe zapobiegają procesom starzenia się organizmu, a także zapadaniu na choroby serca i nowotwory

masło kakaowe ma znakomite oddziaływanie na cerę, dlatego na jego bazie powstaje coraz więcej produktów kosmetycznych

12 tabliczek czekolady to jedna szklanka kawy, mniej więcej


Francuzi mówią:

dziewięć osób na dziesięć przyznaje, że uwielbia czekoladę, jednak ta dziesiąta nie mówi prawdy

1 cze 2009