10 maj 2009

Tofu vs. ser sojowy

1. Wszystko co powinniśmy wiedzieć o tofu:

a) Tofu się robi tak:

soję sie moczy
rozdrabnia na miazgę
gotuje
płyn oddziela się od niepłynu
wytworzone 'mleko' się zakwasza
i odsącza owarzone tofu

b) zawiera dużo białka, lecytynę, witaminy z grupy B i witaminę E, żelazo i potas

c) nie zawiera cholesterolu (który jest np. w twarogach i żółtych serach)

d) zalecany jest dla osób z chorobami układu krwionośnego (tofu zawiera kwas linolowy) i dla osób odchudzających się (niecałe 100kcal w 100 gramach)

e) można z nim wszystko robić. to znaczy smażyć jeść na surowo dodawać do sałatek robić z niego sosy i kotlety

Tofu zwane serem sojowym wcale nim nie jest, bo ser sojowy to zupełnie co innego.

2. Wszystko co powinniśmy wiedzieć o serze sojowym:

a) jest to produkt o wysokim stopniu przetworzenia (czyli nie jest zbyt zdrowy)

b) jest dobry jako produkt przejściowy np. jak jemy jemy jemy mieso i pewnego pięknego dnia uznajemy, że już nie chcemy jeść jeść jeść mięsa, to wtedy wspomagamy się serem sojowym

c) wspomagamy się tez gdy wszystko nam zbrzydło. urozmaicenie takie

d) zawiera kazeinę, która jest pochodzenia mlecznego, więc nie nadaje się dla wegan

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz