1. Młode pędy sparza się w temperaturze ok. 60°C (w tej temp. inaktywuje się histamina i kwas mrówkowy, które są odpowiedzialne za parzące właściwości pokrzywy). Robi się z niej zupę oraz klopsy, można ją dodawać do sałatek i szpinaku.
Przed państwem POKRZYWA ZWYCZAJNA.
(kliknij aby zobaczyć pokrzywę)
2. Używany jest w niektórych krajach do sporządzania sałatek oraz jako dodatek do zup. Zawiera sole mineralne i witaminę C. W medycynie tybetańskiej jest rośliną leczniczą, służy do leczenia oczu, biegunki i wzmacniania organizmu.
Przed państwem TASZNIK POSPOLITY.
(kliknij aby zobaczyć tasznik)
3. W Europie była uprawiana przez ludzi od prehistorycznych czasów aż do XVIII wieku, w czasie braków żywności podczas I i II wojny światowej była zbierana i wykorzystywana do spożycia, jako warzywo. Podczas oblężenia Leningradu uratowała wielu ludzi przed szkorbutem i śmiercią głodową. Była zbierana i zjadana przez liczne plemiona Indian amerykańskich. Obecnie jest uprawiana w Azji.
Nasiona i młode liście są jadalne, liście bywają stosowane zamiast szpinaku. Mają dużo białka (16%), węglowodanów (49%), witaminy C, prowitaminy A. Starsze liście i nasiona są trujące. Łatwo jednak pozbawić ich trujących składników – przed spożyciem muszą być gotowane, a wodę po gotowaniu odlewa się. Z nasion można przyrządzać mąkę i kasze.
Przed państwem KOMOSA BIAŁA.
(kliknij aby zobaczyć komosę)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz