25 cze 2009

Przyprawy

Niedobór - kłopoty z przyswajaniem składników pokarmowych, nadmiar śluzu, ociężałość umysłu, zły nastrój, przesadną skrupulatność.
Nadmiar - pobudliwość, brak koncentracji.

Niektóre przyprawy:
bazylia - pobudza apetyt, przyspiesza trawienie
estragon - działanie moczopędne, przyspiesza trawienie, łagodzi objawy reumatyzmu
majeranek - wzmacnia żołądek i ma działanie rozkurczowe
mięta - poprawia przemianę materii
rozmaryn - działa pobudzająco na krążenie krwi
tymianek - działanie bakteriobójcze, rozkurczowe, przyspiesza trawienie tłuszczu, łagodzi objawy przeziębień

Przyprawiamy (kompozycje):
Sałatki – bazylią, cykorią, estragonem, lubczykiem, melisą, miętą, majerankiem, tymiankiem.
Ziemniaki – bazylią, koperkiem, oregano, majerankiem, miętą, rozmarynem, szczypiorkiem, liściem laurowym, tymiankiem.
Pomidory – bazylią, estragonem, oregano, majerankiem, miętą, szałwią, czosnkiem.
Kapusta – jałowcem, oregano, majerankiem, miętą, tymiankiem, szałwią.
Cebula – bazylią, estragonem, oregano, tymiankiem.
Pieczarki – bazylią, estragonem, koperkiem, melisą, rozmarynem, tymiankiem, majerankiem.
Groch – bazylią, majerankiem, miętą, rozmarynem, pietruszką, szałwią, jałowcem.
Soczewica – mięta, pietruszką, czosnkiem.
Cukinia – bazylią, estragonem, rozmarynem, majerankiem.
Kalafior – koperkiem, rozmarynem, szczypiorkiem.

Źródło: „Wielka Księga Ziół” Lesley Bremness

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz