30 cze 2009

Rzodkiewka

W starożytnym Egipcie i Grecji przypisywano jej właściwości lecznicze, uważano że poprawia trawienie. Poglądy te przetrwały do dziś. Rzodkiewka dostarcza po trochu większości witamin (jest dobrym źródłem witaminy C i niewielkich ilości witaminy B1, B2 i PP) i składników mineralnych (żelazo (0,8 mg/100 g produktu), wapń, siarka, magnez, miedź i mangan), a lekko piekący smak nadają jej olejki eteryczne*.

1. Dla osób cierpiących na niedokrwistość.
Zestawienie w jednym produkcie żelaza, miedzi i manganu może korzystnie wpływać na procesy krwiotwórcze w organizmie.
2. Dla osób z nadwagą.
100 g rzodkiewek (7 średnich sztuk) dostarcza tylko 14 kcal.
3. Zazwyczaj je się je na surowo.
Zachowują w pełni swoją wartość odżywczą. Nie należy obrywać listków i łodyżek, które również są źrodłem wielu witamin i składników mineralnych.

* bezbarwne, lotne mieszaniny ciekłe pochodzenia roślinnego, zawierające terpenowane węglowodory, alkohole, fenole, ich estry lub dalsze pochodne.

Przepis na zupę rzodkiewkową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz